سفر به روسیه؛ تعمیق روابط با «شریک راهبردی»
تا ساعتی دیگر نخستین سفر رئیس دولت چهاردهم به کشور روسیه انجام خواهد شد. کشوری که در سالهای اخیر شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران در پیشبرد مسائل بین المللی به شمار رفته و دارای اشتراکات متعددی با ایران در اوپک پلاس، پیمان بریکس و شانگهای و از همه مهمتر دور زدن تحریم های ظالمانه غربیهاست.
به گزارش ایده رسانه، مسعود پزشکیان روز گذشته چهارشنبه ۲۶ دی ماه سفر سه روزه خود را آغاز کرد و هواپیما رئیس جمهور اسلامی ایران در مبدا نخست یعنی شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان بر زمین نشست. رئیس جمهور ایران اسلامی در عالیترین سطح مورد استقبال رئیس جمهور تاجیکستان قرار گرفت و در ادامه این سفر رایزنیهایی دوجانبه با امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان داشت.
پزشکیان پیش از آغاز سفر سه روزه خود در فرودگاه مهرآباد تهران خاطر نشان کرد که «سفر به تاجیکستان و روسیه به دعوت روسای جمهور این دو کشور و براساس سیاستهای کلی مقام معظم رهبری خواهد بود و تلاش میکنیم روابط با همسایگان را عمیقتر کنیم. با تاجیکستان سندهای متعددی درباره کشاورزی، آب، صنعت، تجارت، معدن و فرهنگی و علمی خواهیم داشت و سعی خواهیم کرد این ارتباطات را عمیق تر کنیم.»
رئیس جمهور به طور مشخص در خصوص سفر به مسکو نیز تاکید کرد که «در سفر به مسکو سند جامع راهبردی با این کشور امضاء خواهیم کرد. این سند درباره مسائل علمی، اقتصادی، کشاورزی، صنعتی، فرهنگی، امنیتی است.»
پزشکیان روز دوم سفر خود در تاجیکستان را با نشست دو جانبه با رئیس جمهور این کشور آغاز کرد و در ادامه در نشست هیات عالی رتبه ایرانی و تاجیکستانی با حضور همتای خود امامعلی رحمان شرکت کرد. در ادامه این سفر ۲۳ سند همکاری مشترک بین ایران و تاجیکستان به امضا رسید و روسای جمهور دو کشور برای ارتقای همکاری های دو جانبه بین ایران و تاجیکستان ابراز خرسندی و امیدواری کردند.
پزشکیان امروز به عنوان رئیس دولت چهاردهم اولین سفر خود را به کشور روسیه انجام خواهد داد. البته این اولین دیدار وی و ولادیمیر پوتین نیست. پیش از این نیز روسای جمهور ایران اسلامی و روسیه در حاشیه اجلاس بریکس و همچنین در حاشیه اجلاس سیصدمین سالگرد «مختومقلی فراغی» در ترکمنستان با یکدیگر دیدار و گفت وگو داشتند.
اما این اولین سفر رسمی پزشکیان به کشور روسیه به شمار می رود. قرار است در این سفر که در سطح رسمی برگزار میشود عراقچی وزیر امور خارجه، پاکنژاد وزیر نفت، همتی وزیر اقتصاد، نوری قزلچه وزیر کشاورزی، اسلامی رئیس سازمان هستهای، علیآبادی وزیر نیرو، فرزین رئیس بانک مرکزی و خانم صادق وزیر راه و شهرسازی رئیس جمهور را همراهی کنند.
در طول سال های اخیر می توان از کشور روسیه به عنوان شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران نام برد. جمهوری اسلامی ایران و روسیه دارای نقاط مشترک زیادی در عرصه بین المللی هستند. همکاری ایران و روسیه در چارچوب اوپک پلاس چندین سال است که در حال انجام است. از سوی دیگر در طول سالیان اخیر جمهوری اسلامی ایران به پیمان بریکس و شانگهای پیوسته و بستری مناسب برای همکاری های اقتصادی میان دو کشور فراهم شده است.
نکته حائز اهمیتی که می توان از آن به عنوان نقطه قوت همکاری های مشترک میان ایران و روسیه یاد کرد تحریم های آمریکا و اروپا است که نظام اقتصادی هر دو کشور را هدف قرار داده و بستری را برای همکاری میان ایران و روسیه برای دور زدن تحریمها فراهم کرده است. روسیه در طول این مدت تلاش کرده تا از ظرفیت و تجربه جمهوری اسلامی ایران برای دور زدن تحریم ها استفاده کند. از سوی دیگر کشور روسیه بزرگ ترین منابع گاز جهان را دارا بوده و در شرایطی که ایران دچار ناترازی در حوزه گاز است، می تواند نقش موثری را در مدیریت ناترازی های حوزه انرژی در داخل کشور ما ایفا کند.
می توان از کشور روسیه به عنوان شریک راهبردی جمهوری اسلامی ایران در عین اختلاف نظرهای موجود در برخی از موضوعات یاد کرد. روسیه مسیری برای دور زدن تحریم های ظالمانه آمریکا و اروپا به شمار رفته و بزرگ ترین کشور جهان بوده که هم دارای حق وتو در شورای امنیت هم دارای ثروت های عظیم طبیعی بوده و دومین قدرت نظامی جهان است.
اما روابط بین ایران و روسیه صرفا به سال های اخیر باز نمی گردد. موافقتنامه ای تحت عنوان « قانون معاهده اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در سال ۱۳۷۹ در شهر مسکو با حضور روسای جمهور دو کشور به امضا رسید. این سند به تصویب مجالس دو کشور رسید و از سال ۱۳۸۰ به طور رسمی به اجرا درآمد. برابر مفاد این موافقتنامه مدت این موافقتنامه ۱۰ ساله بود که پس از اتمام دوره، دو بار و هر کدام برای ۵ سال به شکل خودکار تمدید شد.
در فروردین ماه سال ۱۴۰۰ بود که در تهران با حضور وزیر خارجه روسیه و محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه وقت کشورمان این موافقتنامه برای ۵ ساله سوم تمدید شد.
قرار است در سفر پزشکیان به کشور روسیه سند جدیدی تحت عنوان «سند جامع همکاری های جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه» بین روسای جمهور دو کشور در شهر مسکو به امضا برسد. مدت این موافقتنامه ۲۰ ساله بوده و در صورت موافقت طرفین بدون محدودیت تمدید خواهد شد. این سند دارای جامعیت متنوع در حوزه های سیاسی، اقتصادی، بازرگانی، نظامی، دفاعی، فضایی، فرهنگی، فناوری، حمل و نقل، انرژی، اطلاعاتی و امنیتی می باشد.
سفر رئیس جمهور ایران اسلامی به کشور روسیه از اهمیت ویژه ای در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، امنیتی و منطقه ای برخودار بوده و زمینه همکاری های بیشتر دو کشور دور زدن تحریم ها و اتفاده از ظرفیت های دو جانبه فراهم خواهد کرد.
پایان خبر ایده رسانه
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سفر به روسیه؛ تعمیق روابط با «شریک راهبردی»" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سفر به روسیه؛ تعمیق روابط با «شریک راهبردی»"، کلیک کنید.