نحوه شناسایی و استفاده از روندهای بازار
تشخیص روند بازار — از صفر تا صد
در تعریفی کلی، روند، جهت کلی بازار یا قیمت یک دارایی خاص است. بهعبارتی دیگر، روند چیزی جز جهتگیری کلی بازار در یک دوره خاص نیست. هیچ میعار روشنی برای یافتن زمان لازم برای یک روند وجود ندارد. تحلیل روند در بورس، یک تجزیه و تحلیل از روند شرکت و بررسی صورتهای مالی شرکت در سالهای مختلف و مقایسه وضعیت آن با شرکتهای مشابه و تحلیل آینده سهم بر اساس عملکرد گذشته قیمت دارایی در جهت تشخیص روند بازار است. تحلیل و تشخیص روند بازار همچنین شامل گردآوری اطلاعات از دورههای مختلف و ترسیم اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از ابزارهای خاص تحلیل روند است و اینکه چطور نمودار شمعی (کندل استیک) را بخوانیم.
تشخیص روند نقشی برجسته در پیدا کردن فرصتهای کسب سود در بازار دارد. از همینرو ابزارهای مختلفی در قالب دو دیدگاه بنیادی و تکنیکالی در اختیار معاملهگران قرار دارد که باید تشخیص دهند کدام ابزار یا ترکیبی از ابزارها، میتواند بهترین استراتژی تشخیص روند و معاملهگری را برای آنان فراهم آورد. تشخیص روند بازار در فارکس نیز شامل تحلیل تکنیکال و بنیادی از قیمتهای جفت ارزها در طی زمان با استفاده از ابزارهای خاص در هر دو دیدگاه بنیادی و تکنیکالی است.
در تحلیل تکنیکال، روندها با خطوط روند یا «پرایس اکشن» (Price Action) تعریف میشوند. بیشتر معاملهگران مایل هستند که در جهت مشابه روند معامله کنند؛ در حالیکه برخی دیگر از معاملهگران به دنبال شناسایی موقعیتهایی (پوزیشنهایی) در خلاف جهت روند هستند. روندهای صعودی و نزولی در همه بازارها مانند سهام، اوراق قرضه و قراردادهای آتی نیز رخ میدهند. همچنین، روندها در طی زمان، هنگام افزایش یا کاهش در دادههای اقتصادی ایجاد میشوند.
روندها انوع مختلفی دارند. در بیانی ساده، روندهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت سه روند زمانی هستند که در تحلیل تکنیکال مطالعه میشوند. اصطلاح «روند دوست شماست»، تنها یکی از جملات مشهور و شناخته شدهای است که از مطالعه روندها در بازارهای مالی بیرون آمده است. برخی مردم تلاش میکنند روند را با مشاهده میانگین تشخیص دهند. با توجه به این نکته که روانشناسی بازار تا حد زیادی، بازارها را به حرکت میآورد، میتوان ادعا کرد که روانشناسی، روندها را توسعه و سپس به پایان میرساند.
یادگیری تشخیص روند بازار باید اولین دستورالعمل هر فردی باشد که به دنبال کسب دانش در زمینه تحلیل تکنیکال است. بیشتر سرمایهگذاران، زمانی که در یک روند صعودی، سرمایهگذاری میکنند تا زمانی که شاخص یک ضعف در روند صعودی را نشان ندهد، بهمنظور کسب سود در معامه باقی میمانند. در مجموع نیز خطوط روند، اندیکاتورها و پرایس اکشن (Price action) ابزارهایی برای تشخیص روند بازار و هشدار به معاملهگران در هنگام معکوس شدن این روند هستند.
تحلیل روند، کاری ساده نیست و به ابزارها، جزئیات و درکی پویا از بازارها نیاز دارد. همچنین تحلیل روند در بازارهای مختلف مانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال، اگر چه جنبههای مشترکی نیز دارند، اما در بسیاری موارد متفاوت هستند. معاملهگر برای تشخیص روند بازار، باید اطلاعات زیادی داشته باشد. این اطلاعات شاملموارد زیر است:
- ابزارهای مورد استفاده در هر بازار
- وبسایتهایی که بخش بزرگی از اطلاعات را در خود تجمیع کردهاند.
با اینکار، معاملهگر عدم تقارن اطلاعاتی خود را کاهش و در نتیجه روند بازار، قیمت دارایی یا جفتارز مورد نظر را با دقت بیشتری پیشبینی کند.
مفهوم روند در تحلیل تکنیکال
در ابتدا نیاز است که با تقسیمبندی انواع بازار از لحاظ روند، آشنا شویم. تمامی بازارها بر اساس روند به طور کلی به ۳ نوع بازار تقسیمبندی میشوند:
۱. بازار روند دار صعودی
۲. بازار روند دار نزولی
۳. بازار رنج
بازار روند دار صعودی
زمانی که تقاضا بر عرضه پیشی گیرد، کفها و سقفهای بالاتری در قیمتهای جدید بازار شکل خواهند گرفت که در این صورت بازار مربوطه دارای روند صعودی است. در این نوع بازارها، خریداران قدرت بیشتری نسبت به فروشندگان دارند.
اگر کف های تشکیل شده در بازار روند دار صعودی را به یکدیگر متصل کنیم، خط ترسیم شده، خط روند صعودی نامیده میشود. به این نکته توجه داشته باشید که میتوانید خط روند صعودی را با دو کف پیاپی ترسیم کنید. اما برای اطمینان بیشتر از معتبر بودن آن، بهتر است از سه قیمتی استفاده کنید.
بازار روند دار نزولی
هنگامی که عرضه بر تقاضا پیشی گیرد، کفها و سقفهای پایینتری در قیمتهای جدید بازار شکل خواهند گرفت که در این صورت بازار دارای روند نزولی خواهد بود. در این نوع بازارها، فروشندگان قدرت بیشتری نسبت به خریداران دارند. اگر سقفهای تشکیل شده در بازار روند دار نزولی را به یکدیگر متصل کنیم، خط ترسیم شده را خط روند نزولی مینامیم. اعتبار بیشتر اتصال سه نقطه پیاپی، در روندهای نزولی نیز صدق میکند.
بازار رنج (خنثی)
در بازارهای خنثی فشار عرضه و تقاضا باهم برابر است؛ بنابراین نمودار دائماً در حال نوسان در یک محدوده خاص قیمتی خواهد بود و روند بازار، روند یا خنثی است. قدرت خریداران و فروشندگان در بازارهای رنج نیز باهم برابر به نظر میرسد. در این نوع بازارها با ترسیم دو خط افقی در کف و سقف قیمتی که نمودار در بین آن در حال نوسان است، میتوان رنج را مشخص کرد.
برخی معاملهگران در روندهای خنثی، سهم را در کف کانال میخرند و در سقف آن به فروش میرسانند. همچنین عده دیگری منتظر شکست سقف یا کف و تشکیل یک روند جدید برای انجام معاملات خود میمانند.
نکاتی که باید مورد توجه قرار گیرد
تمامی روندهایی که در بازههای زمانی کوچک رسم میشوند، قسمتی از یک روند در تایم فریمهای بالاتر هستند. به عنوان مثال روند نزولی مشخص شده در تایم فریم ساعتی، میتواند یک اصلاح کوچک از روند صعودی سهم در تایم فریم روزانه باشد. پس با توجه به دیدگاه شخصی، میتوان بهترین بازه زمانی را جهت تعیین روند بازار، انتخاب نمود.
اعتبار خط روند ترسیم شده به ۲ عامل بستگی دارد. شیب خط روند و تعداد دفعات برخورد کندلها با خط روند ترسیم شده. خط روند ترسیم شده هرچه شیب کمتری داشته باشد از اعتبار بالاتری برخوردار است. همچنین هر چه تعداد برخورد کندلها به خط روند بیشتر باشد آن خط روند، معتبرتر و مورد اعتمادتر است.
سوالات متداول
از تشخیص روندها چه استفادهای میتوان کرد؟
با شناسایی صحیح روند قیمت، میتوانید معاملات خود را همراستا با حرکت اصلی قیمت انجام دهید. این موضوع باعث میشود که درصد موفقیت معاملات شما بیشتر شود و به طرز چشمگیری از فعال شدن بیمورد حد ضرر جلوگیری کنید.
چگونه استفاده از روند را در سیستم معاملاتی خود جای دهم؟
به صورت کلی روند رکن اصلی بسیاری از استراتژیهای معاملاتی به شمار میرود و شناسایی روندهای مختلف بازار جزو مفاهیم اولیه مورد نیاز هر معاملهگر است. در گام اول شما باید با مطالعه و کسب مشاوره بدانید شکست کاذب چیست و روش تحلیل متناسب با روحیات معاملهگری خود را انتخاب کنید. سپس با توجه به سبک معامله، استفاده از روند، خط روند یا شکست آن را به عنوان یکی از اجزای اصلی دریافت سیگنال معامله یا تاییدیههای ثانویه، در استراتژی خود تعریف کنید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نحوه شناسایی و استفاده از روندهای بازار" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نحوه شناسایی و استفاده از روندهای بازار"، کلیک کنید.